Full Size Masterclass Directie
Door: Wouter Nipoth
Al voor de dertiende keer werd het project “Full-Size Conducting” georganiseerd door het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens het vierdaagse programma hebben studenten HaFaBra-directie kunnen werken met gerenommeerde orkesten met een diverse samenstelling. Zo hebben de studenten onder andere met Brassband de Wâldsang, het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en het PCC Strijkersensemble kunnen werken. Het thema was dit jaar, ‘Focus op Tao van het dirigeren’, naar aanleiding van het net verschenen boek met dezelfde titel van dirigent Jan Stulen. Naast alle masterclasses waarmee de kennis en techniek van de studenten werd verrijkt kregen ze de kans het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) te dirigeren op zaterdag 2 februari in het Prins Claus Conservatorium. Deze masterclass werd geleid door de dirigent van het orkest, Danny Oosterman.
Ook voor een orkest als het NJFO is het natuurlijk even wennen aan een nieuwe dirigent, zeker gezien het feit dat de studenten ieder slechts een half uur kregen. Maar het is duidelijk dat de jonge dirigenten een uitstekende opleiding genieten in Groningen, want ze hebben het orkest goed weten te leiden en hebben zelfs eigen nuances kunnen aanbrengen in de verschillende stukken die werden uitgevoerd. Het orkest werd geleid door achtereenvolgens Johan Jacobsen, Gerk Huisma, Hendrik Marinus, Arjen Steur, Annemarieke Bos en de orkestmanager en spelend lid van het NJFO: Gerd Wensink.
Het repertoire bestond uit een aantal stukken ‘uit den ouden doosch’, stuk voor stuk composities die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het fanfareorkest. Zo werden Divertimento van (de recent overleden componist) Otto Ketting, Lamento Pacis van Meindert Boekel, 5 epigrammen van Gerard Boedijn, Three caprices for band van Henk van Lijnschooten en Mouvements Symphonique van Herman Strategier uitgevoerd.
Het was erg bijzonder om te zien hoe zulke jonge dirigenten al zo goed weten wat ze willen met een stuk. Dit wisten ze dan ook goed aan te geven en de stukken werden duidelijk beter naarmate de repetities vorderden. Oosterman greep in wanneer nodig en wist vaak op eenvoudige wijze de technieken van de dirigenten concreet te verbeteren. Het bleek een leerzame middag en een geweldige ervaring voor de studenten die wat zeker zal bijdragen aan hun vakbekwaamheid als aankomende dirigenten. Afsluitend werden alle stukken achter elkaar uitgevoerd door en kon men terugkijken naar een geslaagd project.
Tijmen Botma (samen met Klaas van der Woude vormt hij het docententeam HaFaBra-directie) sloot af met warme woorden voor de studenten en het NJFO. Hij riep op om de fanfarecultuur, alsook het NJFO, in stand te houden als onmisbare culturele schakel in de Nederlandse blaasmuziek. Het was een geweldig project: een goed staaltje ‘full-size conducting’, dat moet zeker in ere worden gehouden, evenals het NJFO.