Nationaal Jeugd Fanfare Orkest
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) is opgericht in 1959 en is vanaf het begin af aan een orkest geweest met een zeer hoog niveau. De muzikanten van het NJFO zijn zeer getalenteerde amateurs tussen de 15 en 27 jaar en bevat ook enkele conservatoriumstudenten in deze leeftijdscategorie. Het orkest draagt vanaf de oprichting bij aan de ontwikkeling van de unieke Nederlandse fanfarecultuur.
In de zomer van 2013 verzorgde het NJFO verschillende galaconcerten in Limburg en Noord-Brabant als aanvulling op het WMC-programma met als hoofdwerk het schitterende From Ancient Times van Jan van der Roost. In de zomer van 2014 en 2016 heeft het NJFO deelgenomen aan de WASBE conferentie. In 2014 vond de conferentie in Debrecen, Hongarije, plaats. Het was een prachtige tournee in een schitterend land met als hoofdwerk de Vita Aeterna Variaties van Alexander Comitas. Dit werk vormde ook de leidraad voor de 200 jaar Adolph Sax projecten in het najaar van 2014. In 2016 was de conferentie te vinden in de hoofdstad van Tsjechië, namelijk Praag. Hier hebben we voor een prachtige, uitverkochte Smetanazaal mogen musiceren. De hoofdwerken waren Wand of Youth van Edward Elgar en de première van Concertino for Tuba and Fanfare Band met als virtuoos solist Perry Hoogendijk.
Het NJFO verrichtte de afgelopen decennia pionierswerk op het gebied van talentontwikkeling en programmering. Onder leiding van dirigent Piebe Bakker, die het orkest meer dan 25 jaar dirigeerde, ontwikkelden jonge muzikanten uit het hele land zich tot volwassen musici, klaar voor een carrière als professioneel musicus of ambitieuze amateur. Verder stimuleerde het NJFO tijdens deze periode onder leiding van Piebe Bakker componisten om specifiek te componeren voor het fanfareorkest, met het karakteristieke klankidioom bepaald door meervoudig bezette bugels (flügelhorns) en saxofoons gecombineerd met symfonisch koper en slagwerk.
Nogsteeds zet het NJFO deze tradities voort en geven wij jong talent tussen 15 en 27 jaar de kans zich na een succesvolle auditie te ontwikkelen binnen het orkest. Musici als Pierre Volders (solotrombonist Rotterdams Philharmonisch Orkest), Herman Rieken (slagwerker Koninklijk Concertgebouworkest), Ties Mellema (solist, docent saxofoon ArtEZ Conservatorium) en Esther Doornink (slagwerker Radio Filharmonisch Orkest) zijn voorbeelden van muzikanten die in ons orkest waardevolle ervaring hebben opgedaan.
Als vurig pleitbezorger van repertoirevernieuwing voor het fanfareorkest wist het NJFO componisten als Hans de Jong, Ed de Boer, Merlijn Twaalfhoven en Rob Goorhuis te stimuleren tot het componeren van nieuwe werken voor fanfareorkest. Het NJFO heeft inmiddels een tiental cd’s uitgebracht, met zowel dit uitdagende eigentijdse repertoire als met eenvoudiger composities die voor amateurorkesten als voorbeeld kunnen dienen.
Het NJFO wil het fanfareorkest, Nederlands cultureel erfgoed bij uitstek, ook internationaal onder de aandacht brengen. In 1976 won het orkest reeds ‘De Grote Prijs van de Stad Wenen’. Tussen 1989 en 2022 bezocht het NJFO de Verenigde Staten, Canada, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Litouwen, België, Estland, Hongarije, Tsjechië.